Restoran Vra

Dizajn enterijerUgostiteljstvo

Dizajneri enterijera Semren & Mansson kreirali su ne samo funkcionalan prostor restorana Vra, ispunjavajući sve neophodne uslove za očuvanje arhitektonskog nasleđa, već i pravu avanturu za posetioce: iz centra Geteborga se selite u kvartove Tokija.

Vrå matgrupper i blå runda öar med glaspaneler

KlijentStrawberry Properties

AdresaGöteborg

Godina2019

Površina400 m2

NagradeGulstolen: Nagrada švedskih arhitekata za najbolji dizajn enterijera 2020

Vrå kök i sten och trä

”Namerno smo se trudili da zadržimo osećaj intimnosti u prostranoj prostoriji. Pergola, sklopivi paravani i okrugli stolovi zaštićeni staklenim panelima pomažu u oblikovanju prostora.”

Sara Evesker, arhitekta SAR/MSA

Tokio u samom centru Geteborga

U početku se restoran nalazio u maloj prostoriji hotela Klarion Post u centru Geteborga. Okom svog rada dobio je mnogo pozitivnih kritika, broj ljudi koji su želeli da je posete je rastao, a prostor i mogućnosti kuhinje počeli su da ograničavaju njegove ambicije. Konačno, odlučeno je da se restoran zadrži unutar zidina Klarion Posta, dajući mu veću površinu. Postavilo se prirodno pitanje: gde ga postaviti?

Na kraju krajeva, reč je o spomeniku arhitekture koji ima stroge kriterijume čuvanja. Pored toga, bilo je potrebno ispoštovati tehničke uslove za ugostiteljske objekte, specijalnu ventilaciju, uskladiti logistiku sa drugim hotelskim restoranom, Norda, sve ovo je komplikovalo zadatak i ujedno ga činilo zanimljivim. Da bi to rešili, pozvani je Semrén & Månsson, autor projekta Сlarion Post.

Kao rezultat toga, srce hotela postalo je nova lokacija za restoran Vra: prostor koji je ranije služio kao poštanska soba glavne pošte Geteborga. Prilikom kreiranja koncepta enterijera, postojeće uslove smo doživljavali ne kao ograničenja, već kao mogućnosti. I kao rezultat toga, stvorili smo ne samo funkcionalan prostor, već i pravu avanturu za posetioce: iz centra Geteborga se krećete u četvrti Tokija.

– Zbog toga volim projekte remodeliranja.– jer je to izazov za sebe, da razmišljate na nov način. Gotovo ceo enterijer je projektovan i izgrađen na licu mesta, ali pošto zahtevi za zaštitu spomenika arhitekture podrazumevaju da sve mora biti reverzibilno, radili smo sa raznim „ostrvima“ koja nisu vezana za istorijske građevine,–Sara Evresker, arhitekta i ko-pronalazač koncepta dizajna enterijera, objašnjava.

Vrå restaurangsittning stenbord med skinnsoffor
vrå detalj på stenbord och stenbänk med skinnsits

Kamernost u istorijskoj veličini

Preseljenje u bivšu poštansku halu stvorilo je više od logističkih problema. Bilo je važno zadržati osećaj privatnosti u veličanstvenom istorijskom okruženju. Rešenje je bilo zoniranje prostora u zasebne prostorije, koje se nižu jedna za drugom, kao zgrade u maloj ulici. Posedujući različite karaktere, oni, jedan za drugim, bude doživljaje koji čine jedinstven utisak o unutrašnjosti. Sklopivi paravani, rešetke, stakleni paneli, nadzemni paravani i tekstil delikatno ocrtavaju prostor, dok različite vrste sedišta–od klasičnog japanskog horigotakua do dugih stolova i odvojenih prostorija–omogućavaju prilagođavanje prostora restorana u zavisnosti od broja posetilaca. Racionalno i praktično, a istovremeno i atmosfersko.

”Zamislite da ste jednom nogom u Evropi, a drugom u Japanu. Ovako treba da se osećate kada uđete u restoran: atmosfera je poznata, ali u isto vreme pomalo uzbudljiva.”

Sofija B Olso, operativnim menadžer restorana Vra

Restaurang vrå disk i bohusgranit och blomsterarrangemang

Kombinacija tradicionalnog japanskog i skandinavskog dizajna

Pristup restorana Vra odlikuje se upotrebom organskih, pretežno lokalnih proizvoda, čije se poreklo može pratiti u svakoj fazi. Istu ideju smo odrazili u unutrašnjosti. Kao iu meniju, tradicionalni japanski elementi koegzistiraju sa skandinavskim. I japanskim i skandinavskim dizajnom dominiraju izdržljivi prirodni materijali: drvo, staklo, prirodni kamen. obe kulture: sudopere od bohuslanskog granita i krečnjaka, ručno rađene panele od delimično recikliranog stakla Orrefors, zavese koje je ručno ofarbao japanski tekstilni umetnik. Dizajneri enterijera Semren & Mansson kreirali su ne samo funkcionalan prostor restorana Vra, ispunjavajući sve neophodne uslove za očuvanje arhitektonskog nasleđa, već i pravu avanturu za posetioce: iz centra Geteborga se selite u kvartove Tokija.

Vrå interiör japansk sittning med utsikt över kök i sten och trä
Vrå matgrupper i blå runda öar med glaspaneler
Vrå matgrupper i blå runda öar med glaspaneler skiss

Delite

Slični projekti

Niste našli ono što ste tražili?

Uvek nam možete pisati kako biste saznali više o našem radu, razgovarali o saradnji ili postali deo našeg tima.

LinkedInInstagram