Karlastaden

Razvoj urbanizmaUgostiteljstvo

Najviša zgrada u Skandinaviji, Karlatonet od 245 metara, uzdiže se u centru Geteborga. Oko nje se formira nova visoko gradska urbana zona. Semren & Mansson je dobio priliku da učestvuje u ovom velikom projektu.

Karlastaden - vy över området och karlatornet

KlijentKarlastaden Utveckling AB, Serneke Sverige AB

AdresaGöteborg

Godina2014-

Ukupna površina98 000 m2

VizualizacijaSoul Project website
Karlastaden - vy över området och karlatornet exteriör dagtid

”U tako visokoj i gustoj zgradi ne mogu se izgubiti ljudske razmere. Potrebno je obratiti pažnju na detalje, materijale i završnu obradu i na nivou tla i na visini.”

Sophie Dufva, arhitekta SAR/MSA, regionalni menadžer

Saradnja na visokom nivou

Novi okrug se stvara na mestu nekadašnjeg parkinga u okrugu Lindholmen. Neboder Karlatornet, sa planiranom visinom od 245 metara ili 73 sprata, promeniće gradski obris Geteborga. Na nekadašnjem parkingu u Lindholmenu ispisuje se istorija grada. Karlatornet, sa planiranom visinom od 73 sprata i 245 metara, uskoro će ponovo iscrtati horizont Geteborga. Čak se i na našim ekranima podvrgava redizajniranju. Hoteli, predvorja stambenih zgrada i palube za posmatranje; rezidencije, kancelarije i ogromnu podzemnu zgradu u kojoj će se nalaziti sve od parkinga za automobile i bicikle do tehnoloških rešenja za medijske potrebe čitavog područja.

Ako nismo pobedili na konkursu 2014. i nismo dobili nalog za projektovanje tornja – to je uradila američka firma Skidmore, Ovings & Merrill, zajedno sa danskom firmom Entasis – Semren & Mansson je postepeno igrao sve značajniju ulogu u razvoju Karlstadena od njegovog osnivanja. Od „samo“ lokalnog partnera i konsultanta SOM-a do kompanije Karlstaden Utveckling AB, koja vodi projekat, do odgovornosti za projekat izgradnje tornja, kao i za projektovanje dva nova bloka okruga. Paralelno pomažemo i drugim stranama u tekućem poslu pri formiralnju fotorobota i sprovođenju istraživanja.

– Sa iskustvom u Poljskoj, razumemo kako je biti na poziciji SOM-a. Pobediti na konkursu u zemlji u kojoj ranije niste radili nije lak posao, a mi znamo kako da podržimo i pomognemo na najprikladniji način, kaže Magnus Monson, arhitekta i izvršni direktor.

”Ovako složen projekat zahteva pažljivu koordinaciju resursa i zainteresovanih strana, a mi, kao lokalni stručnjaci, povezujemo ceo tim.”

Sophie Dufva, arhitekta i regionalni menadžer

Karlastaden - vy över området och karlatornet
Karlatornet interiör skybar
Karlastaden - vy över området och karlatornet exteriör skymmning

Povezivanje

Zahvaljujući ovom projektu, oblast Karlstaden će postati nova atrakcija i za stanovnike i za posetioce Geteborga. Ovde će takođe živeti i raditi mnogi ljudi, što zahteva dugoročan pristup kako estetici prostora tako i praktičnim rešenjima. Opšti cilj je ekološki, ekonomski i socijalno održivo područje koje nudi nova, neobična iskustva. I u isto vreme mora da funkcioniše kao dobro podmazana mašina.

– Ovako tehnički i logistički složen projekat zahteva pažljivu koordinaciju resursa i učesnika. Zajedno sa našim kolegama iz Zinka BIM-a i Soula-a, obezbeđujemo interakciju celog projektnog tima. I kao konsultanti otvoreni za dijalog, i kao tehnički stručnjaci, kaže Sophie Dufva.

Semren Månsson &  je jedan od konsultanata sa najdužim stažom na projektu i ima širok spektar zadataka. Pored naše uloge arhitekata i konsultanata, mi, kao grupa kompanija, igramo ključnu ulogu u koordinaciji – kako na opštem nivou, tako i u smislu digitalizacije projekta. I to je upravo ono što razlikuje Karlatornet kao projekat koji postavlja najviše zahteve za digitalne alate. Da bi mnogi konsultanti radili zajedno na složenim tehničkim problemima, neophodno je obezbediti neprekidan jedinstven digitalni prostor. Svi crteži su dati digitalno, zahtevi za 3D modele su veoma visoki – ovo je filigrantski rad u kome naše kolege iz Zinka BIM igraju jednu od glavnih uloga.

Delite

Slični projekti

Niste našli ono što ste tražili?

Uvek nam možete pisati kako biste saznali više o našem radu, razgovarali o saradnji ili postali deo našeg tima.

LinkedInInstagram