KTH studentski smeštaj

Društvene ustanove i objektiStambeni prostor

Studentski smeštaj u kampusu Kraljevskog instituta za tehnologiju u Stokholmu fokusiran je na inovacije i održivost. Prilikom projektovanja, arhitekte su imale dva glavna izazova: kako da maksimalno iskoriste prostor i kako da postignu razumnu kiriju za nekoga sa studentskim budžetom.

KTH exteriör byggnader

KlijentEinar Mattsson

AdresaKTH Campus, Stockholm

Godina2013-2017

Ukupna površina6 500 m2

NagradeDobitnik nagrade The Class Properti Innovation and Sustainabiliti Avard 2018. Nominovan za Bopriset 2018 i Zgradu godine 2019.

KTH exteriör detaljer dörrar och fönster

”Tim je želeo da stvori nešto što je moguće funkcionalnije i lepše u isto vreme – zgrade koje postaju više od običnog stanovanja za društvo.”

Linda Teng, Predstavnik programera koji implementira inovativni kampus i program urbanog razvoja u Akademiskoj Husu

Razuman najam + kvalitetan smeštaj

Polazna tačka za razvoj rešenja za novi deo kampusa bio je ograničen studentski budžet. Izbor je pao na kombinaciju pametne tehnologije i ekonomije. Rezultat je jedna od najvećih energetski plus zgrada u Švedskoj. Sa inteligentnim povratom toplote, geotermalnim grejanjem i strateški postavljenim solarnim panelima, postavili smo temelj za dugoročno ekonomsko i održivo upravljanje.
– Ako imate 10.000 SEK, koliko zaista možete potrošiti na kiriju? Koliko često koristite svoj dom i za šta vam je potreban? Da bismo postigli jednakost pojmova „razumna najamnina + visokokvalitetno stanovanje“, vredno smo radili na multifunkcionalnosti. Na primer, odlučili smo da maksimalno povećamo prostor za skladištenje i funkcionalne prostore, kaže arhitekta Lena Fagle.

KTH exteriörer byggnader
KTH exteriörer betongbyggnader med grönska
KTH exteriör betongbyggnad

Arhitektura koja podržava osećaj sigurnosti

Dizajn zgrada je inspirisan okolnim pejzažom: lokacija se nalazi na brdu, okružena stenovitim brdima. Od samog početka, beton je izabran kao glavni građevinski materijal. Ukupan utisak o zgradama čine detalji fasade, malobrojni, ali dobro promišljeni. Prostor uokviren zidovima zgrada, pejzažom i nebom čini mesta za sastanke i razonodu na otvorenom. U projektu se velika pažnja poklanja osećaju sigurnosti. Nastaje korišćenjem providnih staklenih fasada u ulaznim prostorima, zajedničkim prostorijama kao što su vešeraj ili dnevni boravak, koji je namenjen za druženje i učenje učenika. Dakle, uvek znate šta vas čeka u određenom javnom prostoru.

”Ovaj projekat sadrži impresivnu lepezu rešenja koja su se od trenutka začeća fokusirala na to da zgrada bude održiva i da neguje ekološku svest njenih stanovnika.”

Žuan Pinto, Rukovodilac neprofitnog programa razmene studenata i nastavnika Evropske unije Erazmus

KTH interiör gul tvättstuga
KTH interiör detalj trappräcke
KTH exteriör bänk och fasad
KTH exteriör detalj trappa

Istraživanje u oblasti održive gradnje

U kampusu, pored studentskog smeštaja, postoji i KTH Live-In Lab. Sprovodi istraživanja u oblasti sistema, tehnologija, stilova života i ponašanja. Svake godine, u zavisnosti od istraživanja koja su u toku, laboratorija se obnavlja. Semren & Mansson je postao partneri u prvom izvođenju projekta. Cilj studenata je tada bio da istraže mogućnosti kako da se skrati vreme od faze koncepta do faze izgradnje, kako bi se stambeni objekti gradili brže i kvalitetnije.

– Kampus KTH je dobar primer kako gledamo na arhitekturu uopšte. Uz pomoć Live-In Lab-a, istražujemo i izazivamo izazove sa kojima se suočava građevinska industrija i nekretnine, rezimira arhitekta Lena Feigl.

KTH exteriör detalj
KTH exteriör fasad och dörr

Delite

Niste našli ono što ste tražili?

Uvek nam možete pisati kako biste saznali više o našem radu, razgovarali o saradnji ili postali deo našeg tima.

LinkedInInstagram