Površina Pagode

Kancelarije

Od skladišta duvana i vina do modernih kancelarija, očuvan je industrijski karakter zgrada iz 1920-ih. Gullbergsvass je uzbudljiv skriveni dragulj u oblasti Ilvstaden, gde se nova renovacija i novi građevinski projekti kompanije Semren & Mansson sada dodaju nagrađivanoj zgradi Pagodena.

Pagodenområdet Pagodens fasad tegelraster

KlijentByggGöta

AdresaGullbergsvass, Göteborg

Godina2010-

Ukupna površina37 000 m2

VizualizacijaSoul

NagradeLaureat premija fonda Pera i Alme Olson za najbolji dizajn u 2012 godini. Nominovan za nagradu Helge Zimdal.

”Zahvaljujući novom Hisings mostu i vezi sa Getaledenom, ovo područje će uskoro zauzeti potpuno drugačije mesto u urbanom pejzažu. Naravno, ovaj projekat će ga transformisati.”

Jens Ragnarson, zamenik regionalnog menadžera

Pagodenområdet exteriör fasaddetaljer

Posle decenija mraka, industrijske zgrade u blizini centralne stanice u Geteborgu ponovo oživljavaju. Uspeli su da dobiju status spomenika Geteborga, sada se transformišu. Nekada mračni i zatvoreni prostori su pažljivo popravljeni i sada su ispunjeni novim svetlom; ažurirane su fasade, ulazne grupe i stepenice. A ovo je samo početak. Kada bude završen, okrug Gulbergsvas će se transformisati iz udaljenog dela grada u atraktivno i pristupačno područje centra Geteborga.

Pagodenområdet interiör kontorslounge
Pagodenområdet interiör kontorslandskap
Pagodenområdet exteriör gård

Pagoda

Južna fasada starog duvanskog magacina srušena je ciglu po ciglu. Zatim je, koristeći originalne cigle, ponovo izgrađen u novom izgledu. Pojavila se izražajna montažna, ažurna betonska fasada, koja propušta mnogo dnevne svetlosti i stvara prepoznatljiv izgled objekta.

Zgrada pagode, koju je prvobitno dizajnirao Sirilus Johanson, je odličan primer građevinskih tehnika iz 1920-ih. To je monumentalna građevina, sa masivnim zapreminama od cigle i malim prozorima ispod zakrivljenog bakarnog krova sa kineskim motivima. U okviru ovog istorijskog i sačuvanog okvira okvira, Semren & Mansson je dobio zadatak da stvori otvorenu, svetlu i modernu poslovnu zgradu. Delikatnom intervencijom u strukturi objekta, na istoku je stvoreno izduženo svetlo dvorište, čime je rešen problem veličine i zapremine objekta, koji bi inače vodio do preterano mračnog centralnog dvorišta.

Godine 2012. obnovljena pagoda je proglašena za jednu od najboljih zgrada u Geteborgu.

Pagodenområdet interiör väggdetalj
Pagodenområdet interiör ljusinsläpp
Pagodenområdet interiör ljusinsläpp

Zgrade u Kempegatan 4-8

Trospratna zgrada koja je nekada služila kao kancelarija za Vin & Sprit izgrađena je sa jedne strane sa prozorima na zapadu i gustim zaštitnim zidom na istoku. Sve osim optimalnih uslova za privlačenje današnjih zakupaca željnih svetlosti. Nije pomogla ni činjenica da je dubina zgrade skromnih šest metara. Ali otvaranjem vertikalnih „staklenih proreza“ u prethodno potpuno zatvorenom zaštitnom zidu, uspeli smo da ažuriramo zgradu kancelarijskim prostorom koji ispunjava današnje zahteve za svetlom i pogledom. Pravimo i prostor za novi restoran u nekadašnjoj garaži u prizemlju.

U Kampegatan 6, mali kvadratni prozori zgrade su vraćeni u prvobitni oblik i dopunjeni vertikalnim prorezima za bolji prodor svetlosti. Uvažavajući susret starog i novog koji je vidljiv i unutra, gde očuvane sirove površine, kovano gvožđe i betonske stubove spaja novo stepenište, uglačani betonski pod i čelične lajsne i dovratnici. Uz ove pomno restaurirane zgrade, koje su objekti kulturnog nasleđa, kvart je dopunjen petospratnom novom zgradom.

Naravno, zgrada je jasno zasnovana na starijem, industrijskom izrazu. Veliki lancetasti prozori, bogato detaljna fasada od cigle i grubo postolje od krečnjaka su primeri kako zgrada flertuje sa susednim kućama. Istovremeno, nova zgrada je odvojena od stare zgrade svetlosivim fasadama od cigle, koje su u kontrastu sa klasičnom braon-crvenom bojom sredine.

Kampegatan 10

Kampegatan 4-8 je zadržao svoje originalne, iako neplemenite, dimenzije. Sa 10 godina intervencija postaje radikalnija. Da bismo zadovoljili potražnju za više poslovnog prostora, odlučili smo da srušimo dvorišnu fasadu i povećamo dubinu zgrade za čak šest metara. Potkrovlje je takođe srušeno i dograđeno sa dva nova sprata – dogradnja je toliko u skladu sa postojećom da je teško razlikovati novo od starog. I završni dodir: novo centralno stepenište sa stepeništem od sirovog kovanog gvožđa, kao u susednoj kući u 6.

Pagodenområdet interiör kontor kök
Pagodenområdet interiör trappdetalj
Pagodenområdet interiör kontor
Pagodenområdet exteriör portdetalj
Trapphus pagodenområdet
Pagodenområdet exteriör nyproduktion tegelfasader
Pagodenområdet interiör trapphus

Delite

Slični projekti

Niste našli ono što ste tražili?

Uvek nam možete pisati kako biste saznali više o našem radu, razgovarali o saradnji ili postali deo našeg tima.

LinkedInInstagram