Clarion Hotel Post - Enterijer

Dizajn enterijerUgostiteljstvo

Preobražaj zgrade pošte u moderan hotel dala je Geteborgu ne samo novo obeležje, već i javnu gradsku dnevnu sobu. U njoj je koncentrisana mešavina prošlosti i sadašnjosti, gde se odigrava istorija – od arhitekture do urbane mode.

Clarion hotel post hero

KlijentNordic Choice Hotels/Strawberry Properties

AdresaDrottningtorget, Göteborg

Godina2005–2012, tillbyggnad 2019-2020

Fond soba 500 + 40

NominacijEuropean Copper Awards, Stenpriset 2013, Zgrada godine 2013

clarion hotel post interiör väggdetalj
Clarion hotel post restauranginteriör
clarion hotel post lounge

Postmodernistički pogled na neoklasicizam

U hotelu Klarion Hotel Post prošlost se sreće sa budućnošću. Lakoća 2010-ih kreativno je prepletena sa prigušenim bojama 1920-ih i karakterističnom lakoćom tih godina. Antikvitetski nameštaj upotpunjen je savremenim materijalima poput krečnjaka, škriljca, mesinga. Tekstilni elementi objedinjuju epohe. Ponovo kreiran isti DNK kao pre 100 godina, ali u novom ruhu.

„Ne popravljaj ono što nije pokvareno” je aforizam koji najtačnije opisuje pristup kompanije Semren & Månsson dizajnu enterijera Clarion Post-a. U istorijskom delu objekta, glavna pažnja je posvećena očuvanju i restauraciji postojećih elemenata, uz rekonstrukciju detalja kao što su ograda balustrade, lamperija, štukatura, prozorske daske i arhitravi. 326 soba u ovom delu zgrade uređeno je u zemljanim tonovima. Naknadno dodate 174 sobe, koje se nalaze u novoj susednoj zgradi, odlikuju se svetlijom i kontrastnijom šemom boja.

”Hotel Klarion Post je bio prelomni momenat i za grad i za nas arhitekte. Otvaranje zatvorene, tihe zgrade za javnost i promena cele atmosfere oko Drotningtorgeta je jedna od najupečatljivijih stvari koje smo uradili.”

Helena Axelsson, koncept arhitekta, studio za dizajn enterijera

Nastavak istorije

Sačuvani detalji podsećaju na prethodnu namenu objekta. Pre svega, ovo je crtež poštanskih maraka. Prisutan je u tepisima i tekstilu u celom hotelu. Ova šara se može videti i na krečnjačkom podu nekadašnje poštanske hale, gde se sada nalazi predvorje. U istom prostoru dizajneri su postavili mesinganu kutiju probušenu šarom poštanske marke. Čak su i stolovi i klupe iz pošte dobili novi život, zajedno sa točkovima za mobilnost, i postavljeni u javne prostore hotela.

Clarion hotel post interiör nybyggnad, hotellrum
Clarion hotel post interiör nybyggnad, detaljbild inredning
Clarion hotel post interiör nybyggnad, trapphall

Meki okvir

Boje, uzorci i teksture se susreću, mešaju i ponavljaju u celom hotelu u jedinstvenoj, ali dinamičnoj temi. Glavna funkcija tekstila je, naravno, dekoracija. Ali postoji i srodna funkcija – poboljšati akustiku zgrade sa kamenim podovima i betonskim plafonima. Pored toga, pažnja dizajnera na tekstil odnosi se na istoriju uspešne modne industrije u Geteborgu. Tako, na primer, talasaste fasade barskih šankova su dizajnirane da podsećaju na tekuću, drapiranu odeću.

Clarion hotel post interiör nybyggnad, detaljbild inredning

Modularno proširenje prostorija

U 2018. godini, pet godina nakon otvaranja hotela, postalo je jasno da je na 500 soba potrebno dodati još 40 soba. U objektu koji je uvršten kao spomenik arhitekture, to nije lako sprovesti. Rešenje je bilo korišćenje montažnih sobnih modula koji su podignuti iznad krova hotela i postavljeni u dvorištu bivše zgrade pošte. Moduli su isporučeni sa svim završnim obradama i bili su spremni za priključenje na vodu i struju. Dizajneri Semren Månsson & bili su odgovorni za dizajn i same modularne sobe i njenog nameštaja

Glavni princip dizajna novih prostorija bio je da njihov nameštaj bude u skladu sa konceptom 2012: izrazito moderan, ali sa izdržljivim materijalima koji dostojanstveno stare. Zbog male veličine prostorija, sva unutrašnja rešenja se izrađuju po narudžbini i posebno projektovana. Fokus je na teksturi i svojstvima materijala, a ne na kontrastnim bojama. Odlikuju se mermerom, hrastom, mozaicima i privlačnom komodom od metala i lava kamena.

– Dimenzije modula i uslovi za njihovu montažu su nas suočili sa potrebom pronalaženja novih kreativnih rešenja za enterijer hotelskih soba. Umesto tradicionalnog stola, dizajnirali smo udoban deo za sedenje za posebnim stolom, koji vam omogućava da radite i primate goste u malom prostoru– Sara Evresker, arhitekta koncepta modularne sobe.

Clarion hotel post interiör nybyggnad, detaljbild
Clarion hotel post interiör nybyggnad, hotellrum
Clarion hotel post interiör nybyggnad, detaljbild
Clarion hotel post materialpalett

”40 novih soba obogatilo je ovu neverovatnu zgradu modernošću. Lepo je videti kako ono što smo stvorili nastavlja da se voli.”

Sara Evresker, Arhitekta SAR/MSA

Delite

Slični projekti

Niste našli ono što ste tražili?

Uvek nam možete pisati kako biste saznali više o našem radu, razgovarali o saradnji ili postali deo našeg tima.

LinkedInInstagram