Clarion Hotel Post

Ugostiteljstvo

Egzaktan primer kako je, kao rezultat uspešne saradnje između arhitektonskog biroa, gradske uprave i projektanta, istorijski spomenik zadržao svoj izgled i dobio novu namenu. Zgrada nekadašnje pošte iz 1920-ih u centru Geteborga, koja ima status objekta od kulturnog značaja, postala je deo modernog hotela i upečatljiva znamenitost na mapi grada.

Clarion hotel post Åkareplatsen

KlijentNordic Choice Hotels/Strawberry Properties

AdresaDrottningtorget, Göteborg

Godina2005–2012 tillbyggnad 2018-2020

Ukupna površina34 750 m2 + tillbyggnaden 1280 m2

Broj soba 540 (500 år 2012 + 40 år 2020)

NominacijeEuropean Copper Awards, Stenpriset 2013 i Zgrada godine 2013

”U ovom projektu smo rešili skoro sve probleme sa kojima se arhitekta može suočiti i veoma sam zadovoljan rezultatom. Ovo je dobar primer kako arhitekta, grad i naručilac blisko sarađuju kako bi ostvarili ono što niko nije mislio da je moguće."

Magnus Monsson, arhitekta, šef koncerna, profesor

clarion hotel post exteriör åkareplatsen

Od spomenika pod zaštitom države do modernog hotela

Ideja da se mesto nacionalnog nasleđa pretvori u moderan hotelski kompleks u početku je delovala nerealno. Ali gradska uprava je odlučila da novi život zaštićenoj poštanskoj zgradi, otvori je za građane i stvori novu tačku atrakcije u centru Geteborga. Dva ključna momenta u adaptaciji zgrade iz 1920-ih savremenim funkcionalnim i logističkim zahtevima bile su proširenje od 13 spratova na mestu nekadašnjeg utovarnog pristaništa i formiranje novog ulaza na trg.

Clarion hotel post - bänk
clarion hotel post entré drottningtorget

”Novo i staro su morali da postoje jedno pored drugog. Ovakvi stilski sukobi su obeležje značajnih gradova, a nadamo se da će ih u Geteborgu biti više.”

Mark Isitt, arhitekturni kritičar

Savremen ali ne minimalistički

Šta očekivati kada prigušeni tonovi 1920-ih uđu u kreativni spoj sa izraženom lakoćom 2010-ih? Enterijer hotela Clarion Post pun je neočekivanih susreta i sofisticiranih maksimalizma. Originalni detalji enterijera su delikatno naglašeni modernim dodacima od elegantnih materijala poput krečnjaka, škriljca, mesinga i tekstila. Isti DNK, ali u novoj verziji.

Clarion hotel post interiör fönster och textilier
Clarion hotel post interiör hiss
clarion hotel post receptionsdisk

Iz prošlosti ka budućnosti

Fasadni materijali kao što su bakar, škriljac i granit u novoj zgradi odražavaju karakteristike istorijske zgrade. Ali inače, zgrada sa 13 spratova se ističe, uzdiže se iz obrisa grada poput postmodernističkog monolita. U kompaniji Semren & Mansson su delikatno tretirali istorijsko nasleđe. To se ogleda u detaljima enterijera koji se poigravaju spojem vremena. Najveća arhitektonska promena u zgradi nekadašnje pošte je centralni hol, nastao ispod očuvane poštanske sale. Devetmetarska recepcija hotela zaslužuje posebnu pažnju – potpuno je prekrivena kristalnim prizmama Orrefors.

”Ne želim da zvučim previše svečano, ali nova zgrada je omaž za istorijsku strukturu grada. Pokušali smo da ga obnovimo.”

Magnus Monsson, arhitekta, šef koncerna, profesor

Novi kalem

Neko vreme nakon otvaranja hotela pojavila se potreba za dodatnim sobama. Do tada se iznad kongresne sale hotela pojavio neupotrebljen  prostor zgrade. Stoga se radovi na četvorospratnom dogradnji sa 40 soba, koje smo započeli 2018. godine na ovom sajtu, mogu nazvati stvaranjem „karike koja nedostaje“.

Takva odluka zahtevala je neviđenu tačnost. Sobe smo projektovali u kompaniji Semren & Mansson, proizvedene u Letoniji i zatim isporučene kao montažni moduli, koji su ogromnim dizalicom podignuti u dvorište hotela i naslagani jedan na drugi. Na licu mesta su izgrađeni samo hodnici hotelskih soba i završena je fasada.

Što se tiče dizajna, kao i kod prvobitnih radova na hotelu 2012. godine, gradili smo postojeće materijale zgrade sa modernim detaljima. Škriljevac i bakarkako na početku dizajna, tako i u budućnosti igrali su povezujuću, a istovremeno i kontrastnu ulogu između istorijskih i novih građevina.

Clarion hotel post exteriör nybyggnad, gård
clarion hotel post exteriör skiss
clarion hotel post exteriör drottningtorget

Odnos između istorijskih i novih zgrada može se opisati kao odnos između starijih i mlađih rođaka sa istim DNK.

Delite

Slični projekti

Niste našli ono što ste tražili?

Uvek nam možete pisati kako biste saznali više o našem radu, razgovarali o saradnji ili postali deo našeg tima.

LinkedInInstagram